Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ένας χρόνος ΠΑΣΑΔ

ΠΑ.Σ.Α.Δ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Αριθμός Μητρώου Σωματείων Πρωτοδικείου Θηβών: 912/2016
Αριθμός Εγκριτικής Διάταξης : 11/2016
Email:pasadask@gmail.com


Πέρασε κιόλας ένας χρόνος. Ένας χρόνος ΠΑΣΑΔ…

Προφανώς κι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη ανακοίνωση. Δεν θα μπορούσε να είναι. Αν ήταν μια συνηθισμένη ανακοίνωση ενός συνηθισμένου συλλόγου, θα έλεγε ότι ο σύλλογος γιγαντώθηκε, ότι χάρη στη στήριξη των μελών του έφτασε ψηλά, ότι απέκτησε κύρος και λόγο κι ότι θα πρέπει κι εσύ να συνεχίζεις ν’ αγωνίζεσαι, να υψώνεις τη φωνή σου, όλοι μαζί να διεκδικούμε, να προχωράμε…

Όχι βέβαια, δεν είναι τέτοια ανακοίνωση!
Συγγνώμη προκαταβολικά για το έντονο συναίσθημα, αφού περνάει από τη σκέψη ένας ολόκληρος χρόνος από την πραγματοποίηση μιας ιδέας που ξεσήκωσε θύελλες, πέρασε από χίλια κύματα, προκάλεσε όλων των ειδών τα συναισθήματα, δοκίμασε αντοχές … στο τέλος όμως άντεξε κι είναι εδώ ...υπάρχει σήμερα.... ΠΑΣΑΔ…

Όταν έρχεται αυτή η στιγμή δεν μπορείς να μην τη νιώσεις έντονα...
Βέβαια όλοι ξέρουν… όλοι ξέρουν πρώτα απ’ όλα εμάς, που υλοποιήσαμε αυτήν την ιδέα για έναν σύλλογο αυτόνομο και ακομμάτιστο με το καταστατικό του ν’ απαγορεύει οτιδήποτε έχει σχέση με κόμμα ...και δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλος σύλλογος που να έχει τολμήσει κάτι παρόμοιο.
Όλοι ξέρουν ότι παλέψαμε έναν χρόνο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, το δικαίωμά μας για εργασία, το δικαίωμά μας να μην αντιμετωπιζόμαστε ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, με πρώτο αίτημα πάντα αυτό των μόνιμων διορισμών και δεύτερο τον υπεύθυνο δάσκαλο ολοημέρου ...και τολμήσαμε και βγήκαμε στους δρόμους γι’ αυτά ... όπως και για το μειωμένο ωράριο, μόνοι μας ...χωρίς τη στήριξη κανενός…
Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ακόμα κι αν αυτό δεν αρέσει, ακόμα κι αν αυτό προκαλεί.
Όλοι ξέρουν ότι ορισμένα άτομα στην υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, υπερβαίνοντας κοινωνικά κι οικογενειακά προβλήματα, διέθεσαν τους εαυτούς τους, πρώτα από όλα και μετά χρόνο και οικονομικούς πόρους, προκειμένου να υλοποιήσουν ένα όραμα.
Όλοι ξέρουν ότι συγκεκριμένα άτομα πήγαν αμέτρητες φορές στο υπουργείο να διαμαρτυρηθούν για τις προσλήψεις, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ 5300 ΚΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΗΤΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ. Το έκαναν και συνέχιζαν να το κάνουν αφού είχαν χάσει κάθε ελπίδα να δουλέψουν. Κι όταν τα κατάφεραν, συνέχισαν και ΜΕΤΑ την πρόσληψή τους ... για τους επόμενους…
Κι όμως υπάρχουν κι αυτοί! 
Κι ανήκουν στην ομάδα που λέγεται ΠΑΣΑΔ…

Και δεν με νοιάζει που πολλές φορές στο υπουργείο μας έδειχναν πως γίναμε ανεπιθύμητοι, πως δεν είμαστε αρεστοί, μας έδιωχναν. Δεν με νοιάζουν τα τηλέφωνα στους διοικούντες και κυβερνώντες που κατέληγαν σε τσακωμούς. Ούτε με πτοεί, ούτε με λυπεί αυτό. Μόνο με θυμώνει και μ’ εξοργίζει…
Με νοιάζει όμως που 800 συνάδελφοι έμειναν άνεργοι και που κάποιοι από εμάς δουλεύουν μειωμένου ωραρίου. Αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα.

Το παράδοξο να υπάρχουν πιστώσεις και να μην γίνονται προσλήψεις έγινε φέτος για πρώτη φορά. Από την πρώτη στιγμή, μόνοι, διεκδικήσαμε τη μεταφορά των πιστώσεων προς την παράλληλη, δυστυχώς όμως, οι πιστώσεις είτε μεταφέρονταν αλλού, είτε η εντολή καθυστερούσε. Τελικά μεταφορά έγινε και εν μέρει το αίτημα ικανοποιήθηκε αφού το υπουργείο έκανε προσλήψεις που δεν ήταν στο πρόγραμμα. Δεν σώθηκε όμως η κατάσταση, αφού τα νούμερα τελικά λένε (σχεδόν) πάντα την αλήθεια και το νέο τύπου σχολείο άφησε κυρίως άνεργους δασκάλους.
Από πέρσι το καλοκαίρι ο ΠΑΣΑΔ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπαίδευση των προσφύγων και τα τμήματα ΖΕΠ, για το ολοήμερο σχολείο και την επαναφορά του υπεύθυνου ολοημέρου, για την ενισχυτική διδασκαλία, πρόταση για αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών, σύστημα διορισμών, παράλληλη στήριξη και ειδική αγωγή, πρόταση για επιπλέον δάσκαλο σε τμήματα με προσφυγόπουλα. Τεκμηριώσαμε όλες τι προτάσεις μας και τις διεκδικήσαμε στον δρόμο, μαζί με τη ΔΟΕ.

Κάπου εκεί, στον δρόμο δηλαδή, καταρρίφθηκε και ο μύθος της «διάσπασης» και της «συντεχνίας». Την ώρα που φιλόδοξοι πολιτικοί και στελέχη παρατάξεων «ξεστόμιζαν» και διέδιδαν αναλήθειες (από τον καναπέ τους), αποδεικνύονταν στον δρόμο ότι ο ΠΑΣΑΔ πρότεινε και διεκδικούσε μαζί με τη ΔΟΕ. Προς έκπληξη και πείσμα όλων!
Προς όλους αυτούς λοιπόν και προς αυτούς που χρησιμοποιούσαν το όνομα του ΠΑΣΑΔ στο υπουργείο για ν’ αποκτήσουν υπόσταση, που συκοφάντησαν, υπηρέτησαν σκοπιμότητες, που περιφέρουν και παραδίδουν την ανυπαρξία τους ως πολιτικό πανωπροίκι σε παρατάξεις χωρίς να καταλαβαίνουν πως έχουν γίνει το περίγελο τους: ΠΑΣΑΔ δεν είστε και δεν θα γίνετε, αλλά μην τα παρατάτε, καλό μας κάνατε και συνεχίζετε να μας κάνετε! ΙΣΩΣ κάτι όμως καταφέρετε με (πολλή) δουλειά κι αν κάνετε στην άκρη κομματικές ιδεοληψίες και προσωπικές φιλοδοξίες. ..
ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, οι συνάδελφοι αναπληρωτές ξέρουν ότι υπάρχει ΠΑΣΑΔ…
Δεν υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός με την ανακοίνωση αυτή. Απλά ήθελα να τα μοιραστώ όλα αυτά με τους συναδέλφους μου, τα μέλη, τους φίλους μου του ΠΑΣΑΔ. Γιατί αυτό είμαστε, έτσι το αισθάνομαι, έτσι το αισθανόμαστε.

Η αδιοριστία μας πνίγει είναι αλήθεια. Η ανεργία, η ανασφάλεια κι η απόσταση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα εντείνουν την απελπισία η οποία (δεν) έχει γιατρειά την λησμονιά... την αδιαφορία… την παραίτηση...
...και ίσως, δεν είναι κακός ο «διδασκαλικός τουρισμός» ως απάντηση σ’ όλα αυτά, αρκεί να μην γίνεται αυτοσκοπός…
Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε όμως, πρέπει ν’ αλλάξουμε... να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα»… να γίνουμε πιο μαχητικοί πιο διεκδικητικοί, να παλέψουμε μέχρι το τέλος!
Συνάδελφοι, έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας… 

Κάποιες φορές όμως είναι ωραίο, διότι αξίζει ο σκοπός, αξίζει το τίμημα να παίρνεις τον δύσκολο δρόμο…
Γιώργος Θεμέλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου