Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Πρόταση αναβάθμισης των Σχολικών Βιβλιοθηκών για την προώθηση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας στο Δημοτικό Σχολείο

ΠΑ.Σ.Α.Δ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Αριθμός Μητρώου Σωματείων Πρωτοδικείου Θηβών: 912/2016
Αριθμός Εγκριτικής Διάταξης : 11/2016
Email:pasadask@gmail.com


Αιτιολόγηση
Κοινή διαπίστωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων είναι πως η πλειονότητα των μαθητών, εκτός από την ώρα που αφιερώνουν στο διάβασμα των σχολικών τους εγχειριδίων, δεν ασχολούνται άλλο με το βιβλίο, τη θέση του οποίου έχουν πάρει οι παιχνιδομηχανές, το internet και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σημαντικό το να διαβάζει ένας μαθητής βιβλία εκτός των σχολικών μιας και αυτό είναι μια πολυδύναμη διαδικασία που τον βελτιώνει ορθογραφικά, γραμματικά, συντακτικά κι εκφραστικά, πέρα απ τις πολυποίκιλες, ευεργετικές νοητικές και ψυχικές διεργασίες που η ανάγνωση ενός βιβλίου διεγείρει και τις γνώσεις που αυτό προσφέρει.
Επιδιώκοντας τα παραπάνω, σε αρκετά σχολεία της πρωτοβάθμιας, οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν Δανειστικές Σχολικές Βιβλιοθήκες.
Δεν είναι υπερβολή εδώ να πούμε πως η προσωπική προσπάθεια των συναδέλφων καθοδηγούμενη από την αγάπη τους για το βιβλίο, έχουν καταφέρει να τις κάνουν πόλο έλξης για τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους.
Παίρνοντας λοιπόν τα θετικά από τα όσα πρακτικά έχουν γίνει μέχρι τώρα και ταυτόχρονα τη συνομολογούμενη ανάγκη προώθησης του βιβλίου στους μαθητές μας, προτείνουμε:

ΠΡΟΤΑΣΗ
Α) Την ίδρυση σε κάθε σχολική μονάδα δανειστικής βιβλιοθήκης και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων.
Β) Την ανάθεση της λειτουργίας τους σε δύο (2) εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ως Υπεύθυνοι Βιβλιοθήκης, με το ωράριο απασχόλησής τους σ’ αυτήν να λογίζεται ως διδακτικό και το οποίο δε θα μπορεί να είναι λιγότερο από 5 ώρες εβδομαδιαίως.
Πέρα από την καταγραφή, την ταξινόμηση την οργάνωση και παρακολούθηση της διαδικασίας δανεισμού των βιβλίων, οι υπεύθυνοι, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και τους δασκάλους των τμημάτων εκπονούν προγράμματα φιλαναγνωσίας, έρχονται σ’ επαφή με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, ειδικούς, με αντικείμενο τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών και την οργάνωση παρουσιάσεων κι εκθέσεων παιδικών και όχι μόνο, βιβλίων.
Στα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων θα μπορεί ν’ απασχολείται και τρίτος εκπαιδευτικός.
Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον δανεισμού κι από τους γονείς, οι υπεύθυνοι βιβλιοθήκης θα μπορούν να τη λειτουργούν και κατά την διάρκεια λειτουργίας του ολοήμερου, 2 φορές εβδομαδιαίως, έτσι ώστε οι γονείς να διευκολύνονται.

ΣΤΟΧΟΣ
Να μπει το βιβλίο όχι μόνο στην καθημερινότητα των παιδιών αλλά και των γονιών, δημιουργώντας έτσι ζωντανά παραδείγματα και πρότυπα προς μίμηση που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της βιβλιοφιλίας.

Γίνε μέλος στον ΠΑΣΑΔ: https://goo.gl/forms/9Kum0lGRw2bL5d9f2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου