Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Εν αρχή ην ο δάσκαλος

"Εν αρχή ην ο δάσκαλος. Μη ο δάσκαλος η φύση θα ήταν, δε θα ήταν όμως οι κοινωνίες. Θα υπήρχε ο χρόνος, αλλά δε θα υπήρχε η ιστορία. Και στο βασίλειο των ζωντανών ήχων θα άκουγε κανείς την κραυγή, τα χουγιαχτά, τα συνθήματα. Δε θα άκουγε όμως ούτε θά ‘βλεπε τη φωνή, τα γράμματα της γραφής, τις συμφωνίες και τους χορούς".
Δημήτρης Λιαντίνης
Συνάδελφοι,
είμαστε αναπληρωτές δάσκαλοι. Εμείς που ανοίγουμε τα σχολεία κάθε Σεπτέμβρη ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και αφήνουμε πίσω τις οικογένειές μας, εμείς που δεχτήκαμε απλόχερα την ελπίδα που μας πρόσφεραν και πιστέψαμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Μπήκαμε στο τούνελ και απλά περιμένουμε το φως, αφήνοντας την τύχη μας στα χέρια άλλων. Κουραστήκαμε, απογοητευτήκαμε, απελπιστήκαμε..
Ύστερα από τις ψεύτικες υποσχέσεις για διορισμούς και τις χιλιάδες απολύσεις των συναδέλφων μας που έρχονται, ζούμε την εκκωφαντική σιωπή. Αφήνουμε αβίαστα τις εξελίξεις να μας προσπερνούν, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Έγινε σύνθημα το "Δεν αλλάζει τίποτα". Έγινε τρόπος ζωής η "παραίτηση" και η πικρία. "Τίποτα δεν πρόκειται ν'αλλάξει.."
Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα ν'αλλάξουμε εμείς. Να γίνουμε οι "άλλοι". Αυτοί που θα χαράξουν τον δρόμο. Αυτοί που θα προστατέψουν το μέλλον μας, τα σχολεία μας και τους μαθητές μας. Αυτοί που θα διεκδικήσουν και δεν θα αποδεχθούν την απαξίωση και τον ευτελισμό του δασκάλου.
Ήταν η κατάλληλη ώρα για να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα μας ενώσει και θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε τον αγώνα μας. Μια συλλογικότητα με κοινό όραμα και στόχο. Έναν Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων, ανεξάρτητο από κόμματα και προσωπικά συμφέροντα. Να λειτουργήσουμε με βάση το κοινό συμφέρον κάθε συναδέλφου, για να ευαισθητοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο των αναπληρωτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να διασφαλίσουμε και να υπερασπιστούμε την εκπαιδευτική και εργασιακή υπόσταση των συναδέλφων αλλά και όσους μας στηρίζουν και βασίζονται πάνω μας.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών ήταν η αρχή για τον συντονισμό μας και την έναρξη του αγώνα. Ήδη δώσαμε το παρών στις συγκεντρώσεις και κάναμε αισθητή την παρουσία μας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την απόσυρσή της διάταξης. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή, αφού καταλάβαμε πως δεν πρέπει να σταματήσουμε.
Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας την 24/05/ 2016 και με δεδομένη την ανακατανομή του ΕΣΠΑ, ζητήσαμε, εκτός από την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τα ΕΑΕΠ, την πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων πλήρους ωραρίου και καθηγητών ειδικοτήτων στις προσφυγικές δομές με έργο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την δημιουργική απασχόληση των προσφυγόπουλων, των οποίων ο αριθμός υπερβαίνει τις 18.000.
Συνάδελφοι, πλησιάζει η στιγμή που θα ενημερώσουμε για όλες τις συναντήσεις μας, ΤΩΡΑ όμως είναι η στιγμή που πρέπει να αναρωτηθούμε:
Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε την κατάργηση του δάσκαλου από το Ολοήμερο Σχολείο; Να μετατραπούν δηλαδή τα ολοήμερα σε παιδοφυλακτήρια, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι παιδαγωγικές ανάγκες και η ασφάλεια των μαθητών;
Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε τον αποκλεισμό των παιδιών από το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση, ζητώντας βεβαιώσεις εργασίας από τους γονείς;
Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε την κατάργηση θέσεων εκπαιδευτικών που στηρίζουν βασικές σχολικές δομές;
Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε την κατάργηση της πρωινής ζώνης και να αδιαφορήσουμε για τους εργαζόμενους γονείς;
Πώς μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τους μαθητές μας με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και τα τμήματα ένταξης στα σχολεία μας;
Πώς μπορούμε να αφήσουμε τα δεκάδες χιλιάδες προσφυγόπουλα εκτός των σχολείων και να αδιαφορούμε για την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία;
Γιατί ανεχόμαστε κάθε χρόνο να αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας και να καλύπτουμε ως αναπληρωτές τα πάνω από 3.500 οργανικά κενά;
Αν δεν παλέψουμε με κάθε τρόπο, αν δεν βγούμε μπροστά, δεν θα το κάνει κανένας για λογαριασμό μας. Ο καθένας πρέπει να πάρει μια απόφαση. Να τοποθετηθεί απέναντι στο «σήμερα» και το «αύριο». Δεν υπάρχει χρόνος. Τον σπαταλήσαμε αποδεχόμενοι τη μοίρα μας. Τώρα όμως είναι ώρα για δράση. Σε πλατείες, σχολεία και υπουργεία. Παντού θα δηλώνουμε παρών.. Το πάθος μας θα το κάνουμε θυμό. Και την αγανάκτησή μας οργή.
Συνάδελφοι, αν όχι τώρα, πότε; Τώρα είναι η στιγμή να ενώσουμε τις γροθιές μας. Τώρα είναι η στιγμή που θα αποφασίσουμε αν η σιωπή μας γίνει φωνή . Φωνή δυνατή που θα πει πολλά και θα τους παρασύρει. Αλλιώς θα παραμείνει σιωπή για πάντα. Σιωπή εκκωφαντική…
Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων
Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο:
Πρόεδρος: Φερφυρής Βασίλειος
Αντιπρόεδρος: Θεμέλης Γεώργιος
Γραμματέας: Κατσαγάννη Παναγιώτα
Ταμίας: Τσάμης Αχιλλέας
Μέλος: Σαρρή Χριστίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου