Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Η κατάσταση των σχολείων μετά τη σημερινή νεροποντή.

ΠΑ.Σ.Α.Δ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Αριθμός Μητρώου Σωματείων Πρωτοδικείου Θηβών: 912/2016
Αριθμός Εγκριτικής Διάταξης : 11/2016
Email:pasadask@gmail.com 

 

Οι παρακάτω εικόνες δεν αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας και δεν προέρχονται από κάποια σειρά επιστημονικής φαντασίας. Τουναντίον, αντικατοπτρίζουν την εικόνα που παρουσίασαν πολλά σχολεία στη χώρα μας μετά τη σημερινή κακοκαιρία.
 
Δυστυχώς, εν έτει 2021, υπάρχουν πολλά σχολικά κτήρια άκρως ακατάλληλα για να στεγάσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, θέτοντας, ταυτόχρονα, σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚτΥπ, περισσότερα από το 50% των σχολικών κτηρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών και μόνο στο 5% από αυτά έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης. Πολλά σχολικά κτήρια δεν έχουν ελεγχθεί από πλευράς στατικής επάρκειας, δεν πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις πυροπροστασίας, ενώ στο 65% υπάρχουν σημαντικές φθορές και κακοτεχνίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η εικόνα των σχολικών κτηρίων είναι πραγματικά τριτοκοσμική (υγρασία, διαρροές, ρωγματώσεις, κατεστραμμένα κουφώματα, φθαρμένα καλώδια και φωτιστικά κ.ά.).
 
Ως φυσικό επακόλουθο, με την πρώτη σοβαρή νεροποντή τα συγκεκριμένα σχολεία πλημμυρίζουν και με κάποιο σοβαρό σεισμό οι σοβάδες πέφτουν στα κεφάλια μαθητών και δασκάλων.
 
Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους συναδέλφους που διατήρησαν την ψυχραιμία τους και κατάφεραν να βγάλουν τους μαθητές τους σώους από αυτά τα σχολεία-παγίδες.
 
Οι ευθύνες της πολιτείας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολεία είναι διαχρονικές και δείχνουν τον τρόπο που τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν τα σχολεία.
 
Καλούμε την πολιτεία, αν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, να προβεί σε άμεση συντήρηση των σχολικών κτηρίων και σταδιακά στην αντικατάσταση τους με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και όχι προχωρώντας σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων.Τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές είναι γνωστά και δε χρειάζονται μια ακόμα γραφειοκρατική καταγραφή αλλά θέληση και πολική βούληση για να λυθούν.
 
 ΠΑΣΑΔ
 

                      
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου